ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Teodor Buzu a editat un album cu lucrările sale

19:01 | 02.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Un album al artistului plastic Teodor Buzu, originar din R. Moldova, a apărut la o editură din orașul Tabor, Cehia, unde autorul este stabilit de mai mulți ani, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Teodor Buzu a menționat că albumul are 200 de pagini și cuprinde lucrările sale realizate pe parcursul anilor. Lucrările sunt compartimentate în cicluri, iar fiecare dintre acestea conține o descriere aparte. ”Pe 23 iunie, voi inaugura o expoziție personală de pictură la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Tot atunci, voi lansa acest album la Chișinău”, a precizat artistul plastic.

În prefața  albumului, pictorul ceh Jiří Kornatovský subliniază, între altele, că acuarela este o tehnică desăvârșită, care în afară de respect și admirație necesită umilință însoțită de curajul și stăpânirea perfectă a meseriei. ”Ușor ne dăm seama de o ezitare a artistului, lipsă de sinceritate sau un joc inutil. Acuarelele lui Teodor Buzu exprimă adevărul și repede ne dăm seama că este o exprimare deosebit de puternică, permanent prezentă, o comunicare a unei experiențe personale profunde. Acuarela este stăpânită cu o virtuozitate desăvârșită, jucând un rol important și hotărâtor pentru întreaga operă, fapt ce trezește admirație”, a remarcat Jiří Kornatovský.   

Teodor Buzu s-a născut pe 3 mai 1960 în Drăsliceni, raionul Criuleni. În 1970-1977 a studiat la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, iar în 1980-1985 la Academia de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Acolo a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Dagmar şi s-a stabilit cu traiul în patria ei - orașul Tabor, Cehia. Este membru al Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști, al Asociației Artiștilor Plastici din Boemia de Sud, Cehia, al Grupului „Die Neuen Milben”, Austria, al Uniunii Artiștilor Plastici din Praga și celei din Chișinău. Face pictură de șevalet, design grafic, artă monumentală, grafică, ilustrație.

Teodor Buzu este Cavaler al Ordinului Național al României „Pentru merit” în grad de Comandor (2003). Laureat al mai multor premii internaționale. Astfel, a obținut  premiul ”Excelență artistică” din Dubai, premiul Expoziției Internaționale ”United” din Slovenia, premiul I  pentru prezentare grafică Design&technology din Nagano, Japonia, premiul Concursului Internațional de Arte Plastice  din Passau, Germania, Diploma Salonului Internațional  de Carte pentru ilustrațiile la volumul ”Legenda Luceafărului” de Mihai Eminescu, Marele Premiu la Trienala Internațională de Acuarelă din Lucenec, Slovacia. A participat la peste 100 de expoziții colective și a avut 87 de expoziții personale. Recent, printr-un decret prezidențial, lui Teodor Buzu i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”.

img23000846

img23000846

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!