ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cancelarul german nu vede şanse pentru tratative de pace decât după retragerea trupelor ruse din Ucraina

09:08 | 03.02.2023 Categorie: Externe

Berlin, 3 feb. /MOLDPRES/. Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu sunt şanse pentru un final negociat al războiului dintre Rusia şi Ucraina decât după ce Moscova va fi de acord să-şi retragă forţele din teritoriile ocupate, transmite vineri DPA, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

''În momentul în care ei vor anunţa că retragerea trupelor se produce, atunci calea pentru discuţii cu Ucraina va fi deschisă - sunt destul de sigur de asta'', a spus şeful executivului german într-o dezbatere publică organizată joi în oraşul Marburg, situat în landul Hessa (centru).

''Dar încă trebuie să lucrăm puţin în acest scop'', a adăugat Olaf Scholz.

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a propus ca ţări precum Brazilia şi China să poată juca rolul de mediatori în conflictul dintre Ucraina şi Rusia.

Kievul a declarat că respinge însă orice negocieri până când trupele ruse vor fi retrase complet de pe teritoriul Ucrainei, inclusiv din peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014.

La rândul său, Kremlinul s-a distanţat de ideea unor convorbiri de pace în urma anunţului Germaniei şi al altor state occidentale privind trimiterea de tancuri pentru armata ucraineană.

Rusia a lansat în 24 februarie 2022 o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina. 

Foto: deutschland.de

img23000860

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!