ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În premieră, mamografiile vor putea fi analizate la distanță, anunță Ministerul Sănătății

13:34 | 03.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că, în premieră, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic din Bălți fac schimb de informații la distanță despre pacientele examinate cu ajutorul instalațiilor de mamografie digitală cu tomosinteză, comunică MOLDPRES.

Potrivit ministerului, rezultatele investigației imagistice, generate de aparatele de mamografie, sunt stocate pe platforma guvernamentală MCloud de unde pot fi accesate de ambele instituții medicale.  Astfel, medicii imagiști din aceste spitale au posibilitatea să interpreteze în comun imaginile radiologice pentru stabilirea cu precizie înaltă a diagnosticului.

De asemenea, având în vedere că rezultatele examenelor mamografice, pe care le realizează femeile, sunt arhivate, pot fi revăzute oricând de medici, pentru a urmări evoluția maladiei și eficiența tratamentului.

Conform sursei citate, instalațiile digitale de mamografie cu tomosinteză permit determinarea timpurie a formațiunilor cancerogene, chiar și de dimensiuni mici. La fel, prin această metodă avansată de examinare pot fi depistate tumorile multiple de sân, totodată poate fi determinată cu o precizie sporită dimensiunea, forma și localizarea maladiei.

Medicii reiterează că cancerul mamar, fiind depistat în stadii incipiente, poate fi tratat.

Foto: Ministerul Sănătății

img23000871

img23000871

img23000871

img23000871

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!