ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE şi Ucraina au decis crearea unui birou de anchetă asupra 'crimelor de agresiune' ale Rusiei

18:28 | 03.02.2023 Categorie: Externe

Kiev, 3 feb. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană şi Ucraina au convenit vineri crearea la Haga a unui birou de anchetă, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe privind "crima de agresiune" a Rusiei, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Susţinem crearea unui Centru internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune din Ucraina (ICPA) la Haga", transmit UE şi Ucraina într-o declaraţie comună la finalul unui summit UE-Ucraina la Kiev.

Scopul său este "de a coordona ancheta asupra crimei de agresiune împotriva Ucrainei, de a păstra şi stoca probele pentru viitoarele procese", se precizează în declaraţie.

Acest centru este luat în considerare ca o etapă intermediară înainte de crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe cei mai înalţi oficiali ruşi, o cerere a Kievului.

Curtea Penală Internaţională (CPI) nu are competenţa să judece decât crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina, nu şi "crimele de agresiune" ale Rusiei, deoarece Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care instituie această jurisdicţie.

Crima de agresiune este imputabilă celor mai înalţi lideri politici şi militari ai ţării.

UE susţine crearea unei jurisdicţii competente pentru acest tip de crimă, însă forma sa exactă ridică întrebări juridice complexe.

Comisia Europeană a înaintat două opţiuni: un tribunal internaţional special, bazat pe un tratat multilateral, sau o jurisdicţie hibridă, care să ţină de dreptul ucrainean, dar care să aibă judecători internaţionali.

Ucraina ar dori un tribunal special capabil să îl judece pe Vladimir Putin, bazat pe o rezoluţie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Însă unele ţări, cum este Germania, se îndoiesc că ar exista sprijin suficient la ONU pentru crearea unei astfel de jurisdicţii, aşa că sunt în favoarea unui tribunal hibrid.

Conform Comisiei, acest centru va fi instalat în sediul Eurojust, agenţia UE pentru cooperarea judiciară în materie penală.

El va fi integrat unei "echipe comune de anchetă", deja constituită din şase ţări din UE (Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia, România) şi din Ucraina şi la care participă de asemenea biroul procurorului CPI.

"Vom fi pregătiţi să lansăm foarte rapid lucrările", a declarat joi la Kiev preşedinta Comisiei Europene, anunţând această structură.

img23000883

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!