ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul zăpezii din Sapporo, Japonia a revenit cu sculpturi uriaşe în gheaţă şi zăpadă

09:46 | 05.02.2023 Categorie: Externe

Sapporo, 5 feb. /MOLDPRES/. Un festival al zăpezii organizat anual în oraşul japonez Sapporo revine în format fizic pentru prima dată în ultimii trei ani, cu sculpturi în gheaţă expuse în locuri publice, relatează MOLDPRES cu referire la Xinhua și Agerpres.

Cea de-a 73-a ediţie a Festivalului Zăpezii din Sapporo, desfășurat în cea mai nordică prefectură japoneză, Hokkaido, va avea loc până la 11 februarie şi expune peste 160 de sculpturi în zăpadă şi gheaţă.

Sărbătoarea hibernală s-a desfăşurat virtual în anii precedenţi din cauza pandemiei de COVID-19.

Cinci sculpturi uriaşe în zăpadă, de peste 10 metri înălţime, sunt expuse în zona principală a festivalului, în Parcul Odori, printre acestea numărându-se o creaţie inspirată de Hokkaido Ballpark F Village, un nou complex cu stadion de baseball, ce urmează să fie inaugurat în luna martie.

Sculpturile includ o reprezentare a unui piţigoi codat, pasăre îndrăgită în Japonia unde este cunoscută sub numele de Shima enaga, precum şi creaţii sub formă de iepuri, 2023 fiind Anul Iepurelui în calendarul chinezesc.

Prima ediţie a celebrului festival al zăpezii a avut loc în 1950, când mai mulţi elevi de gimnaziu şi de liceu din regiune au creat şase sculpturi în zăpadă în parcul Odori din centrul Sapporo. De atunci, evenimentul s-a dezvoltat ajungând un festival de proporţii, foarte popular, care se desfăşoară în fiecare iarnă în acest oraş.

Potrivit organizatorilor, festivalul reprezintă principala atracţie turistică din Hokkaido, fiind vizitat, de obicei, de peste 2 milioane de turişti din ţară şi din străinătate. În anul 2019 evenimentul a înregistrat un record: 2,74 mln de vizitatori.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!