ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Vom munci și mai mult pentru a progresa în facilitarea comerțului cu UE și accesul la piața unică”, a declarat Natalia Gavrilița

13:00 | 06.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat în cadrul întâlnirii cu vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar UE pentru comerț, că Republica Moldova este determinată să realizeze un program ambițios de reforme în economie, ceea ce va contribui la dezvoltarea afacerilor, va crea noi locuri de muncă și va genera mai multe venituri la buget. Șefa Executivului se află într-o vizită de lucru la Bruxelles, cu ocazia reuniunii Consiliului de Asociere UE - R. Moldova,  informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Printre subiectele abordate la întrevederea cu comisarul Valdis Dombrovskis s-au numărat eliminarea cotelor tarifare și acces la piața unică, reducerea tarifelor de roaming dintre țările UE și Moldova și aderarea la zona unică de plăți în euro. 

„Vă mulțumim pentru faptul că vara trecută ați majorat cotele la șapte produse agroalimentare moldovenești. Ne propunem să finalizăm transpunerea legislației europene și să demarăm negocierile, astfel încât să începem a exporta cât de curând produse de origine animală pe piața UE.

Instituțiile Republicii Moldova sunt pregătite pentru a realiza reforme ireversibile în întreaga economie. Împreună cu Comisia Europeană, suntem gata să pregătim un Plan de Acțiuni pentru ca Moldova să aibă acces la piața unică europeană. Contăm pe ajutorul dumneavoastră în avansarea pe această cale”, a declarat șefa Executivului în discuția cu comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

Natalia Gavrilița a solicitat lansarea dialogului economic și financiar cu UE, aderarea la Acordul privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (ACAA). În context, au fost examinate evoluțiile macroeconomice în Republica Moldova și UE și acțiunile pentru a îmbunătăți situația economică.

Foto: Guvern

img23000921

img23000921

img23000921

img23000921

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!