ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cutremur în Turcia: UE a activat Mecanismul de protecţie civilă

14:23 | 06.02.2023 Categorie: Externe

Bruxelles, 6 feb. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a mobilizat rapid echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine, informează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria, a anunţat purtătorul de cuvânt Balazs Ujvari în briefingul de presă zilnic al Comisiei.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE este în contact direct cu autorităţile turceşti pentru a coordona sprijinul suplimentar, dacă este necesar.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.

Blocul comunitar este pregătit să îi sprijine pe cei afectaţi din Siria prin intermediul programelor de asistenţă umanitară, a menţionat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,7 grade s-a soldat cu aproape 1.400 de morţi, dintre care cel puţin 912 în Turcia şi 473 în Siria. Numărul răniţilor este de aproximativ 5.300 în Turcia şi 1.382 în Siria. Un al doilea seism cu magnitudinea de 7,6 grade s-a produs luni, la ora 10:24 GMT, în sud-estul Turciei, cu epicentrul la aproximativ 80 de kilometri nord de primul seism.

img23000929

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!