ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salvatori moldoveni sunt gata să intervină în Turcia la salvarea victimelor cutremurului produs astăzi

15:04 | 06.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Republica Moldova este gata să intervină în salvarea victimelor cutremurului devastator produs astăzi dimineață în Turcia și Siria. Astfel, o echipă specializată în căutare și salvare urbană a IGSU este pregătită de intervenție cu 55 de salvatori, 12 autospeciale de intervenție complet autonome și 2 câini de căutare, comunică MOLDPRES.

Potrivit IGSU, conform mecanismului european de intervenție la dezastre, Moldova este în acest moment în așteptare. Încă de dimineață, IGSU a transmit disponibilitatea pentru intervenția în Turcia către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență al Uniunii Europene și Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, pentru a oferi suport Guvernului turc, în misiuni de căutare-salvare a victimelor cutremurului produs dimineață.

Participarea echipei a fost aprobată de președintele Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova și ea urmează să ajungă în zona afectată de cutremur, pe calea aerului.

Moldova a solicitat UE și NATO punerea la dispoziție a unui avion care să transporte echipa de salvatori și tehnica necesară, la locul dezastrului.

În urma unor seisme cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter care au lovit Turcia și nord-vestul Siriei, țara noastră a primit solicitarea oficială a Guvernului de la Ankara și a depus oferta de ajutor către mecanismele Uniunii Europene și NATO responsabile în coordonarea asistenței în caz de dezastre. Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin 7 zile în zona afectată din Turcia.

Foto: IGSU

img23000930

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!