ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

16:17 | 06.02.2023 Categorie: Comunicate

La Ministerul Justiției au fost discutate propunerile de modificare a Codului de Procedură Penală

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală (CPP) a fost discutat la Ministerul Justiției în cadrul unei mese rotunde. La discuții au participat judecători, procurori, avocați, experți din domeniul justiției, reprezentanți ai societății civile și partenerilor de dezvoltare.

Prezent la discuții, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că modificările propuse spre discuții au ca scop eficientizarea procedurilor de examinare a cauzelor penale, executarea mai multor hotărâri ale Curții Constituționale, delimitarea competențelor organelor de urmărire penală (inclusiv a Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție în ceea ce privește lupta cu corupția la nivel înalt), fapt prin care se va asigura implementarea condițiilor din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Ministerul Justiției s-a angajat într-un proces complex de revizuire a Codului de procedură penală pentru a face față noilor cerințe sociale, în vederea eficientizării procedurilor procesual-penale, și în vederea promovării unui sistem de justiție penală eficient, bazat pe respectarea drepturilor omului și pe garantarea unei justiții penale echitabile. Proiectul de lege este și o parte componentă esențială în procesul ce ține de combaterea corupției și reformarea mai multor proceduri pe segmentul justiției”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

În alocuțiunea sa, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat că modernizarea Codului de Procedură Penală va contribui la o asigurare mai bună a drepturilor omului și la eficientizarea actului de justiție. „La Ministerul Justiției s-au adunat mai multe propuneri de modificare a CPP, venite din partea instituțiilor publice, dar și din partea societății civile. În rezultat, în cadrul grupului de lucru constituit pe platforma Ministerului Justiției, a fost elaborat un proiect de lege, cu propunerile la care s-a ajuns la un consens privind îmbunătățirea procedurilor de urmărire penală și cele judiciare. Proiectul este înregistrat spre avizare, suntem la etapa discuțiilor și consultărilor, inclusiv pe marginea altor propuneri oportune de modernizare a procesului penal din Republica Moldova”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Propunerile care au fost supuse dezbaterilor, vizează introducerea regulii prin care se asigură accesul părții vătămate și al reprezentantului acesteia la materialele urmăririi penale, utilizarea aplicației de teleconferință ca mijloc de comunicare judiciară, suspendarea provizorie din funcție, revizuirea prevederilor ce țin de desemnarea și înlocuirea apărătorilor, posibilitatea contestării hotărârilor de către persoanele care nu au statut procesual și al căror bunuri au fost puse sub sechestru, accelerarea examinării cauzelor.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Fundația Soros Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!