ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În raionul Soroca a fost lansat un Parteneriat Local de Ocupare pentru crearea și formalizarea locurilor de muncă

17:14 | 06.02.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Organizația Internațională a Muncii (ILO) a lansat în raionul Soroca un Parteneriat Local de Ocupare (LEP). Acesta va contribui la crearea și formalizarea a circa 200 de locuri de muncă, extinderea a 24 de întreprinderi mici sau micro și lansarea a 26 de afaceri în diverse sectoare, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), inițiativa a fost lansată de ILO în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Consiliul Raional Soroca. Scopul principal al LEP este crearea locurilor de muncă și tranziția la ocuparea formală.

Astfel, în cadrul LEP vor fi organizate instruiri la locul de muncă în sectorul meșteșugăresc, va fi dezvoltată și aplicată curricula de instruiri în sectorul TIC cu scopul de a crește gradul de pregătire pentru angajare a tinerilor. „Suntem siguri că prin unificarea eforturilor, toți actorii locali pot contribui la identificarea soluțiilor pentru provocările existente și crearea locurilor de muncă, integrarea populației inactive și sporirea competitivității forței locale de muncă”, a spus Anna Gherganova, șefă de direcție la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Implementarea LEP Soroca prevede participarea a circa 20 de parteneri publici și privați de nivel național și local, printre care organizații neguvernamentale, instituții financiare, educaționale și de formare profesională, serviciul de ocupare a forței de muncă, asociații de producători, întreprinderi și investitori.

„Suntem bucuroși că împreună cu ILO și toți partenerii naționali și locali vom crea oportunități pentru dezvoltarea afacerilor și crearea locurilor de muncă, astfel vom contribui la dezvoltarea social-economică a raionului Soroca”, a menționat Svetlana Păunescu, vicepreședintele raionului.

LEP Soroca va fi implementat până la finele anului 2023 și are un buget de circa 240 de mii de dolari SUA. În ultimii cinci ani, astfel de parteneriate au fost realizate în trei raioane ale țării: Cahul, Cantemir și Căușeni. Totodată, în anul curent va fi lansat un LEP și în raionul Rezina.

Foto: ANOFM

img23000941

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!