ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

21:57 | 06.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Progresul Republicii Moldova în procesul de integrare europeană pentru deschiderea negocierilor de aderare, dar și cele mai importante aspecte de colaborare bilaterală UE - R. Moldova, între care planul de acțiuni pentru integrarea țării noastre în piața internă a UE și în Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), reducerea tarifelor la roaming, liberalizarea comerțului, problemele legate de energie și altele au fost examinate la Bruxelles, la întrevederea prim-ministrului Natalia Gavrilița cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Natalia Gavrilița a mulțumit pentru suportul politic în procesul de integrare europeană, pentru acordarea statutului de țară candidată, precum și pentru asistența financiară ce ajută la transformarea Republicii Moldova. Prim-ministrul a informat că Guvernul de la Chișinău este angajat într-un proces de reformare a instituțiilor și legislației în conformitate cu acquis-ul comunitar. „Transpunerea tuturor directivelor europene relevante în legislația națională este un proces transformațional. Cetățenii vor simți beneficiile integrării europene chiar pe parcursul acestui drum. Tocmai din acest motiv intenționăm să implementăm conștiincios toate reformele necesare, fără a sări etape”, a apreciat prim-ministrul Natalia Gavrilița. 

Părțile au examinat, de asemenea, transformarea angajamentelor, anunțate la finalul anului trecut, în instrumente și programe de sprijin concrete, cum ar fi asistența macrofinanciară sau programul de suport bugetar. Aceste programe vor ajuta Moldova să investească în continuare în diversificarea surselor de energie, îmbunătățirea infrastructurii, în programe de protecție socială.

De asemenea, a fost examinată posibilitatea de a scuti R. Moldova de cotizațiile de participare la programele europene sau de reducere a acestora.  

Foto: Guvern 

img23000953

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!