ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a redus rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

17:28 | 07.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Rata de baza aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost stabilită la nivel de 17%, față de 20 la sută cât a fost în luna decembrie 2022. Decizia a fost luată astăzi de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și a fost anunțată de Guvernatorul Octavian Armașu, transmite MOLDPRES.

Totodată, ratele de dobândă la creditele overnight au fost stabilite la nivel de 19 la sută anual (față de 22 la sută cât era anterior), iar la depozitele ovenight - la nivel de 15 la sută anual (comparativ cu 18 la sută). 

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că „decizia de astăzi este adoptată din perspectiva asigurării continuității măsurilor stimulatoare în contextul ciclului de relaxare a politicii monetare început la sfârșitul anului precedent, pe fondul unor premise întemeiate asociate continuării unui cadru macroeconomic dezinflaționist”.

„Decizia este condiționată de confirmarea veridicității prognozei BNM din luna octombrie 2022 și de perspectivele de decelerare a inflației anuale sub impactul unor presiuni dezinflaționiste pronunțate din partea cererii interne și externe, precum și a unui impuls fiscal neutru, validate și de prognoza curentă”, a precizat Armașu.

Oficialul a mai adăugat că, potrivit prognozei actuale, „rata anuală a inflației va avea o tendința descendentă rapidă pe parcursul anului curent revenind în intervalul de variație a țintei în trimestrul doi a anului 2024, unde se va menține până la sfârșitul orizontului de prognoză”.   

img23000985

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!