ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Natalia Gavrilița a discutat cu comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi

18:07 | 07.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Reformele structurale din justiție, economie, finanțe publice, lupta anticorupție și pașii întreprinși de Republica Moldova în ultimele luni pentru îndeplinirea agendei europene au fost subiectele discutate de prim-ministrul Natalia Gavrilița la întrevederea cu eurocomisarul pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, în cadrul Consiliului de Asociere Moldova – UE, de la Bruxelles, relatează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, pe lângă îndeplinirea celor nouă condiții ale Comisiei Europene pentru a iniția negocierile de aderare, Guvernul de la Chișinău trebuie să pregătească un plan de acțiuni pentru transpunerea legislației europene, iar instituțiile europene sunt gata să ofere suport în acest proces, a reiterat eurocomisarul Oliver Varhelyi.

În cadrul discuției, premierul Natalia Gavrilița a menționat că Republica Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește modificarea legislației privind Consiliul Superior al Magistraturii, aprobarea noului Cod electoral, a Programului național de recuperare a averilor infracționale, precum și la capitolul proiecte de investiții publice. 

„Avem nevoie de un proces credibil de integrare europeană, care să asigure sprijinul statelor membre UE pentru lansarea negocierilor de aderare. Având în vedere faptul că pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2023 urmează să fie prezentat în toamna anului curent, ne propunem să realizăm progresele necesare până în luna iunie”, a menționat Natalia Gavrilița.

De asemenea, șefa Guvernului a mulțumit oficialului european pentru asistența financiară oferită de UE Republicii Moldova, precizând că autoritățile naționale urmează să finalizeze, până la sfârșitul lunii curente, condițiile de debursare a celei de-a doua tranșe din pachetul de asistență macrofinanciară.

Foto: Guvern

img23000989

img23000989

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!