ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Avicultorii din R. Moldova vor moderniza sectorul cu ajutorul UE

10:18 | 08.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Peste 70 de reprezentanți ai fermelor avicole din Republica Moldova au dezbătut ieri, la un simpozion internaţional susţinut de UE, ultimele noutăți din sectorul avicol legate de diverse boli înalt contagioase cum ar fi salmonella, gripa aviară, boala de Newcastle, transmite MOLDPRES

Potrivit lui Iurie Scripnic, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), dezvoltarea durabilă a sectorului zootehnic este o prioritate, iar specialiștii sunt antrenați în activități de armonizare a legislației naționale cu normele Uniunii Europene.

„Țara noastră trebuie să întreprindă mai multe acțiuni pentru a deveni stat-membru al UE. Fondurile de preaderare sunt o necesitate, însă pentru a putea fi accesate, trebuie să depunem eforturi complexe în scopul ajustării legislației naționale cu cea europeană. Este important ca, în această perioadă, mediul de afaceri să-și sporească potențialul competitiv. În acest sens, dezvoltăm noi măsuri de subvenționare. Suplimentar plăților directe pe cap de animal, vor fi oferite și plăți per kilogram de produs: lapte și carne. Totodată, vom susține agenții economici care intenționează să fortifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile zootehnice”, a explicat oficialul MAIA.

Totodată, Scripnic a subliniat că până la sfârșitul anului 2024, cu suportul Băncii Mondiale, la Criuleni va fi construit un complex modern de colectare și procesare a subproduselor de origine animală, ce nu sunt destinate consumului uman. 

Simpozionul internațional „Soluții moderne în prevenirea pierderilor economice în sectorul avicol” a fost organizat la Chişinău, cu suportul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii.

Foto: MAIA

img23001002

img23001002

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!