ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2023, BNM prognozează o inflație medie anuală de 13,7 la sută

11:17 | 08.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Rata anuală a inflației va avea o tendință descendentă rapidă pe parcursul acestui an. Mai exact, inflația medie anuală este prognozată la nivel de 13,7 la sută în anul curent și de 5,5 la sută în 2024. Datele au fost prezentate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, transmite MOLDPRES.

Datele BNM relevă că rata anuală a inflației, în trimestrul IV 2022, a conturat o traiectorie descendentă și a înregistrat 30,2 la sută în luna decembrie față de 34,6 la sută în octombrie. În termeni medii, rata inflației a constituit 32,1 la sută în trimestrul sus-numit, fiind cu doar 0,1 puncte procentuale inferioară nivelului anticipat în Raportul asupra inflației din noiembrie anul trecut.

„Asumându-ne faptul că procesul inflaționist în Republica Moldova s-a manifestat mai devreme și cu ritmuri alerte de creștere comparativ cu alte țări din regiune, iar oportunitatea conduitei restrictive a politicii monetare a rezultat în temperarea acestuia, țara noastră se alătură primelor state din lume care și-au inversat caracterul politicii monetare cu cel expansionist”, a declarat Octavian Armașu.

Potrivit guvernatorului BNM, printre factorii care vor influența inflația în faza de decelerare (trimestrul I 2023 – trimestrul II 2024) se numără: baza înaltă din anul trecut, ajustările recente de tarife pentru energia electrică, atenuarea continuă a inflației importate în anul viitor, precum și temperarea continuă a prețurilor la petrol pe piața internațională.

Octavian Armașu a conchis că în noile condiții create, „este necesar un impuls fiscal mai puternic pentru a stimula activitatea economică pe parcursul anului 2023”.

Foto simbol

img23001006

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!