ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regiunea de Dezvoltare Nord va utiliza un studiu de specializare inteligentă

12:27 | 08.02.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord au aprobat ieri Studiul de specializare inteligentă al regiunii, elaborat în cadrul unui proiect de susținere ca răspuns la situațiile de urgență. Acesta din urmă este implementat de ADR Nord și finanțat de Ministerul Federal german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, una dintre direcțiile stabilite este sprijinirea sectoarelor cu potențial de specializare inteligentă, cu impact asupra creșterii economice prin sporirea gradului regional de cercetare, dezvoltare tehnologică, inovare și antreprenoriat.

Mariana Cebotari, specialistă în planificare la ADR Nord, susține că abordarea prin specializare inteligentă a regiunii va contribui la direcționarea resurselor disponibile pentru cercetare și inovare exact în domeniile unde acestea pot fi valorificate pe deplin – sectoarele economice care reprezintă competitivitate și atractivitate sporită.

La rândul său, șefa ADR Nord, Maria Prisacari, consideră că specializarea inteligentă este deosebit de necesară în această perioadă de criză economică. „Aceasta reprezintă cea mai bună modalitate de optimizare a beneficiilor în materie de cercetare și inovare ale investițiilor publice. Principalul impact așteptat este creșterea și succesul în sectoarele în care economia noastră regională poate fi competitivă, putând chiar să schimbe și să modernizeze modelul regional de producție”, a relevat directorul ADR Nord.

Specializarea inteligentă este un concept promovat de Uniunea Europeană pentru a exprima cadrul și mecanismele de specializare a proceselor de inovare la nivelul unei țări/regiuni de dezvoltare. În exercițiul financiar 2021-2027, acest concept este susținut prin obiectivele strategice investiționale ale Politicii de Coeziune a UE, în special prin Obiectivul de Politică 1 „O Europă mai inteligentă, prin promovarea unei transformări economice inovatoare și inteligente”.

Foto: ADR Nord

img23001008

img23001008

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!