ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2022, partenerii externi au transferat Republicii Moldova 12,7 mlrd de lei sub formă de granturi și împrumuturi

15:04 | 08.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. În anul 2022, partenerii externi ai Republicii Moldova au transferat 12,7 miliarde de lei în bugetul statului sub formă de granturi și împrumuturi. Datele au fost prezentate astăzi de Delegația Uniunii Europene la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în 2022, cele mai multe fonduri externe au venit din partea țărilor și instituțiilor UE, în valoare totală de 5,5 mlrd de lei (275 mln de euro). Peste jumătate dintre acestea au fost debursate sub formă de grant.

„Anul trecut, R. Moldova a primit două granturi în valoare cumulativă de 1,7 mlrd de lei din partea Comisiei Europene. Guvernul Germaniei a debursat un grant de 805,4 mln de lei, iar cel al României - 199,9 mln de lei”, a precizat sursa citată.

În ceea ce privește împrumuturile, Agenția Franceză pentru Dezvoltare a contribuit cu 1,5 mlrd de lei la bugetul de stat al Republicii Moldova, iar Comisia Europeană și Polonia - cu alte 692,4 și, respectiv, 387 mln de lei, notează Delegația Uniunii Europene la Chișinău. De asemenea, Banca Europeană de Investiții (BEI) a debursat 153,4 mln de lei pentru Calea Ferată din Moldova.

Foto: Delegația UE în R. Moldova

img23001017

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!