ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzica anilor `60-80” va reveni pe scena Palatului Național ”Nicolae Sulac”

15:42 | 08.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Moldovan Youth Orchestra va oferi publicului zilele acestea un concert inedit cu genericul ”Țară mică - cântec mare: muzica anilor `60-80”, care va avea loc la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, evenimentul presupune un produs muzical 100 % made in Moldova cu un repertoriu de concert inspirat din anii `60-80 ai secolului trecut, o perioadă de aur ce s-a remarcat prin apariția unor compozitori, soliști, textieri care au creat melodii unice ca originalitate și expresie artistică. Concertul vrea să readucă publicului melodii uitate, dar de o mare valoare ce au fost descoperite în colecțiile de Vinyl ale melomanilor din Chișinău. Spectacolul reprezintă culminația turneului realizat în cinci orașe din țară: Drochia, Edineț, Bălți Drochia și Comrat.

Pe scena principală a țării vor prinde viață din nou melodii necunoscute semnate de Iurie Sadovnic, Anatol Dumitraș, Anatol Neamțu, Valentin Dînga, Ștefan Petrache, Petre Teodorovici, Olga Sorochina, Nina Crulicovschi. În același timp, muzicienii vor da o nouă culoare șlagărelor îndrăgite de public din repertoriul formațiilor și artiștilor ”Noroc”, ”Orizont”, ”Tinerețe”, Șiko Aranov și ansamblul de jazz ”Bucuria”,  Ștefan Petrache, Mihai Dolgan, Anatol Chiriac. 

Ideea concertului a fost inspirată de către Vitalie Corniciuc, un iubitor și un cunoscător al muzicii acelei perioade și care a participat activ la creionarea repertoriului împreună cu Andriano Marian, dirijorul și producătorul concertului. ”Nu am crezut niciodată că voi găsi atâta muzică bună și un sentiment puternic de mândrie la noi acasă după un timp în care aplecam urechea în alte părți. Este extraordinară dorința, motivația, ambiția și originalitatea eroilor muzicali ai acelei perioade, și asta într-o perioadă fără Youtube și Twitter. Vom da tot ce avem mai bun ca să realizăm un spectacol care ne va rămâne mult timp în inimi”, a subliniat Andriano Marian.

Spectacolul va fi susținut de Orchestra Națională de Tineret condusă de Andriano Marian, formată din 50 de tineri muzicieni din Moldova, inclusiv din stânga Nistrului alături de band-ul format din muzicienii Cristian Chiaburu (chitară bas), Dorel Burlacu (pian), Oleg Leștaev (tobe), Dan Brumă (chitară). Soliștii concertului: Cătălin Josan, Felicia Dunaf, Lidia Isac, Simona, Gicu Cimbir, Ștefan Albu. Invitați Speciali: Constantin Moscovici, Ricu Vodă, Radu Dolgan și Petru Toma. 

Concertul va avea loc pe 12 februarie, începând cu ora 18.00.

img23001019

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!