ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 56 milioane de lei au fost alocați de CNAM anul trecut pentru medicamente cu destinație specială

09:38 | 09.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Compania Națională de Asigurări în Medicină /CNAM/ a transferat în anul 2022 în jur de 56 de milioane de lei (2,7 mln de euro) din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru medicamentele și dispozitivele medicale cu destinație specială, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, peste 40 milioane de lei au fost direcționați pentru medicamentele cu destinație specială, achitate suplimentar cazului tratat în spitale prin sistemul de clasificare în grupe de diagnostice. Printre acestea se numără preparate costisitoare folosite pentru tratarea unor boli precum: cancerul, accidentul vascular cerebral, sindromul de detresă respiratorie la copiii născuți prematur și apneea de prematuritate.

Pentru asigurarea cu medicamente și dispozitive medicale cu destinație specială în asistența medicală specializată de ambulatoriu au fost alocați circa 15 milioane de lei, dintre care un milion de lei au fost virați pentru dispozitive medicale, și anume: proteze pentru cap și gât, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare.

Cel mai scump medicament cu destinație specială a costat peste 50 mii de lei flaconul și este utilizat în tratamentul cancerului mamar.

Medicamentele și dispozitivele medicale cu destinație specială sunt oferite gratuit tuturor persoanelor asigurate care au indicaţii medicale, iar în cazul unor maladii social-condiționate, precum cancerul, de aceste produse beneficiază și persoanele neasigurate.

Foto simbol

img23001041

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!