ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Anul trecut, la Aeroportul din Chișinău s-a depistat valută nedeclarată în sumă de peste un milion de dolari

10:09 | 09.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Anul trecut, polițiștii de frontieră și funcționarii vamali au depistat la Aeroportul Internațional Chișinău valută nedeclarată în sumă de peste 760 mii de dolari și circa 420 mii de euro, transmite MOLDPRES.

Potrivit Poliției de Frontieră, printre valuta nedeclarată se numără și 50 mii de şekeli ISR, 3,1 mln de hrivne UKR și 20 mii de lire sterline. Statistica denotă o creștere de peste 140% a cazurilor de contracarare a tentativelor de transportare a mijloacelor financiare nedeclarate în anul precedent, în comparație cu anul 2021.

Astfel, pe parcursul anului trecut, au fost consemnate 24 de incidente și documentate 27 de persoane, iar în anul 2021 - 10 cazuri și 11 persoane cercetate. Din cele 27 de persoane documentate pentru trafic ilicit de bani, circa 50% sunt cetățeni ucraineni, urmați de persoane din R. Moldova, Federația Rusă, România, Tadjikistan, Armenia și Turcia. Totodată, principalele rute sunt: Istanbul, Tel Aviv, Varșovia, Viena, Milano, Londra etc.

Conform procedurilor de control al trecerii frontierei de stat pe sensul de ieșire din R. Moldova, în timpul scanării bagajelor de mână erau depistați banii nedeclarați. După competență, cazurile erau transmise Serviciului Vamal pentru continuarea cercetărilor și luarea măsurilor legale.

Poliția de Frontieră îndeamnă cetățenii care intenționează să transporte sume bănești, ce depășesc pragul valoric de 10 mii de euro, să declare în scris valorile valutare organului vamal. În caz contrar, persoanele sunt sancționate contravențional sau penal, după caz, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată.

Foto: Poliția de Frontieră

img23001044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!