ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Planurile Rusiei de destabilizare a situației aveau drept scop schimbarea puterii de la Chișinău, a declarat președintele Maia Sandu

11:50 | 13.02.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. Planurile Federației Ruse de destabilizare a situației din Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile statului și aveau drept scop schimbarea puterii de la Chișinău. Declarația a fost făcută astăzi de șeful statului, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, planul prevedea implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civili, care urmau să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. „Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. Materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control”, a spus Maia Sandu.

Președintele a subliniat că, în realizarea planului, autorii ar fi mizat pe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor, unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și persoane cunoscute pentru legăturile cu Vladimir Plahotniuc.

„Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca R. Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere. Siguranța cetățenilor și securitatea țării este preocuparea noastră principală și vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul și cetățenii, pacea și ordinea publică. Vă îndemn să rămânem vigilenți, să fim atenți și să credem informațiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional”, a afirmat Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a solicitat Parlamentului să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării.

img23001132

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!