ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Grigore Vieru a fost omagiat în premieră la Bruxelles

13:10 | 15.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. O conferință cu genericul ”Grigore Vieru, un poet cu lira-n lacrimi”, susținută de profesoara Liubovi Cibotaru, fost prodecan al Facultății de Filologie și Istorie a Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chişinău, a avut loc ieri la Universitatea Liberă din Bruxelles, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Viorel Cibotaru, Ambasadorul R. Moldova în Regatul Belgiei și Marele Ducat al Luxemburgului, Andreea Păstârnac, Ambasadoarea României în Regatul Belgiei, Adriana Pietrăreanu, director adjunct la Institutul Cultural Român – Bruxelles, Alice Toma, profesoară de limbă română la Universitatea Liberă din Bruxelles, alte persoane oficiale.

În debutul manifestării, Liubovi Cibotaru a menționat că Grigore Vieru este un scriitor important și necesar pentru toate vârstele. ”Grigore Vieru este printre puținii scriitori români basarabeni care a simțit că poate supraviețui, poate renaște și poate crea doar în limba română. Mai mult decât atât, poetul a ales să-și închine viața slujirii graiului matern. Poeziile pentru copii sunt pătrunse de sensibilitatea graiului matern. Poetul îi încredințează pe cei mici de frumusețea divină a limbii române, așezând simplu și clar cuvintele, fiecare vers având, însă, povara unui mesaj profund, dar înțeles de cei mici. ”Pe ramul verde tace/ O pasăre măiastră./ Cu drag și cu mirare/ Ascultă limba noastră./ De-ar spune și cuvinte, /Când la fereastră cântă./Ea le-ar lua, știu bine,/ Din limba noastră sfântă”. (”Frumoasă-i limba noastră”). Imnul limbii române semnat de Grigore Vieru se ridică prin valoare și profunzime la rangul celui pe care l-a scris Mateevici”, a subliniat  Liubovi Cibotaru.

În cadrul evenimentului au răsunat cântece pe versurile lui Grigore Vieru.

img23001211

img23001211

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!