ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova are un interes tradițional de a aprofunda cooperarea în materie de securitate cu UE

11:12 | 22.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a discutat la Bruxelles despre posibilitatea desfășurării în țara noastră a unei misiuni civile de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comune a UE, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Republica Moldova are un interes tradițional de a aprofunda cooperarea în materie de securitate cu UE, obiectivul principal ținând de consolidarea securității, stabilității și rezilienței în fața provocărilor externe.

Pentru a plasa această cooperare pe o platformă sistemică, a fost inițiată discuția cu Uniunea Europeană privind posibilitatea desfășurării în Moldova a unei misiuni civile de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comune a UE.

Obiectivele unei eventuale misiuni civile ar putea fi axate pe oferirea expertizei europene în sfera îmbunătățirii mecanismelor de gestionare a crizelor, contracarării amenințărilor hibride, consolidării securității cibernetice, contracarării dezinformării și a altor domenii aferente. În mod practic, experții europeni ce fac parte din astfel de misiuni de consiliere asistă autoritățile țărilor beneficiare în dezvoltarea legislației și politicilor relevante, crearea mecanismelor de coordonare și ajută în elaborarea și implementarea proiectelor de asistență.

În cadrul dialogului, autoritățile Republicii Moldova au prezentat de o manieră consolidată necesitățile și prioritățile existente, discuțiile despre parametrii și mandatul unei posibile misiuni urmând sa continue.

Vicepremierul Nicu Popescu întreprinde, în perioada 20-21 februarie, o vizită de lucru la Bruxelles.

Foto: MAEIE

img23001429

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!