ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul de tutelă/curatelă și custodie va fi îmbunătățit

12:53 | 22.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Regulamentul-cadru cu privire la instituirea custodiei și asigurarea organizării și funcționării serviciului de tutelă/curatelă, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Documentul va exclude orice lacună normativă în procesul de instituire a custodiei și de plasament al copilului în serviciul de tutelă/curatelă. Concomitent, va facilita activitatea structurilor teritoriale și locale de asistență socială în evaluarea, asistența și protecția copiilor separați de părinți.

Regulamentul descrie modul de organizare și funcționare a serviciului de tutelă/curatelă, procedura și etapele de plasare a copilului în familia tutorelui/curatorului, inclusiv lista completă de acte necesare. De asemenea, Regulamentul prevede modalitatea de depunere și examinare a plângerilor, precum și procedura de revocare a tutorelui/curatorului și de încetare a plasamentului copilului în serviciu. 

Totodată, documentul aprobat reglementează modalitatea și etapele pentru instituirea custodiei asupra copiilor ai căror reprezentanți legali se află temporar în altă localitate din țară sau de peste hotare ori, din motive de sănătate, nu-și pot realiza obligațiile privind creșterea, îngrijirea și educația copilului.

„Prin acest proiect, ministerul vine să reglementeze procesul de instituire a custodiei și a plasamentului copilului în serviciul de tutelă/curatelă, pentru a asigura un nivel sporit de protecție socială a copiilor separați de părinți”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale. 

Conform datelor statistice, la începutul anului 2022, în evidența autorităților tutelare se aflau peste 32 537 copii separați de părinți, inclusiv 28 015 copii ai căror reprezentanți legali/unicul reprezentant legal se află temporar în altă localitate din țară sau de peste hotare, în cazul a 10 775 copii fiind instituită custodia ca formă de protecție temporară.

Foto: Guvern 

img23001444

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!