ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Potențialul uman și intelectual al diasporei va fi valorificat prin intermediul programului „Diaspora Engagement Hub”

13:30 | 22.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. O nouă rundă de granturi în cadrul programului „Diaspora Engagement Hub” (DEH) a fost lansată de Cancelaria de Stat, prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora (BRD), transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Granturile sunt destinate următoarelor subprograme: „Programul de susținere a activităților culturale și educaționale în diasporă” (100 000 MDL), „Reîntoarcerea profesională a diasporei” (40 000 MDL), „Proiecte inovative ale diasporei” (50 000 MDL) și „Subprogramul destinat tinerilor din diasporă” (50 000 MDL).

Domeniile eligibile pentru ediția din acest an sunt: educația; sănătatea; cultura și artele; administrarea afacerilor; industria creativă; tehnologiile informaționale și comunicațiile; dezvoltarea urbană și rurală; arhitectura și designul; ingineria; cercetarea științifică; antreprenoriatul social; administrarea publică; comunicarea, jurnalismul și relațiile cu publicul; participarea diasporei în procesul de luare a deciziilor, sprijinirea, consolidarea și extinderea mediului asociativ al diasporei Republicii Moldova.

Dosarele de participare pot fi depuse în perioada 22 februarie - 22 martie, ora 23:59. 

Pentru subprogramele „Reîntoarcerea profesională a diasporei”, „Proiecte inovative ale diasporei”, „Subprogramul destinat tinerilor din diasporă”, proiectele pot fi depuse doar de către membrii diasporei cetățeni ai Republicii Moldova, iar activitățile urmează a fi desfășurate numai pe teritoriul Republicii Moldova. În ceea ce privește „Programul de susținere a activităților culturale și educaționale” activitățile urmează să fie implementate peste hotare, dar achizițiile trebuie să fie efectuate în Republica Moldova. Proiectele vor fi depuse de către asociațiile diasporei (organizații neguvernamentale), centrele educaționale din diaspora Republicii Moldova, înregistrate oficial în țara de destinație care, cel puțin 3 ani, au desfășurat activități culturale și educaționale în scopul promovării identității naționale. Proiectele câștigătoare vor fi implementate în decursul a 2 săptămâni până la 3 luni, termenul de prezentare a raportării finale fiind 15 noiembrie 2023. 

Lansat în anul 2016, programul „DEH” are drept scop valorificarea potențialului uman și intelectual al diasporei, fiind destinat celor mai creativi, inventivi, energici și flexibili conaționali stabiliți în afara țării. Acesta reprezintă și o posibilitate de a aduce acasă experiențe și expertize acumulate de-a lungul anilor peste hotare. 

Detaliile privind modalitatea de participare, precum și regulamentul programului, pot fi găsite accesând următorul link: https://brd.gov.md/ro/content/diaspora-engagement-hub-0, iar întrebările suplimentare pot fi solicitate la adresa de e-mail: [email protected] sau la numerele de telefon: (022) 250-524; (022) 250-351.

Foto: BRD 

img23001452

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!