ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Agenției pentru Eficiență Energetică

14:34 | 22.02.2023 Categorie: Comunicate

Participanții la cursul de formare continuă „Eficiența Energetică a Clădirilor Publice” și-au primit certificatele de confirmare

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Participanții cursului de formare continuă destinat formatorilor și auditorilor energetici calificați automat pentru categoria Clădiri, organizat de USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (Moldova Energy Security Activity – MESA) în colaborare cu Agenția pentru Eficiență Energetică și Centrul de Formare Continuă al UTM, și-au primit certificatele de calificare, în cadrul ultimei sesiuni de instruire.

Cursul a avut o durată de 10 zile și a fost constituit din activități teoretice și practice care au avut scopul să actualizeze cunoștințele și formarea continuă a auditorilor energetici – calificați automat în Registrul electronic al auditorilor energetici și care vor fi potențiali formatori în cadrul programelor de formare a auditorilor energetici pentru categoria Clădiri, implementate de Centrul de Formare Continuă ,,Eficiența Energetică a Clădirilor Publice” (CFC EECP).

Pe perioada cursului, auditorii energetici au beneficiat de activități practice cu vizite în teritoriu și au primit suport  din partea formatorilor pentru a efectua calcule tehnice și financiare în vederea efectuării unui audit energetic model. 

,,Fondul de clădiri este cel mai mare consumator de energie din țară, respectiv, prezintă cel mai mare  potențial de eficientizare a consumului de energie. Rolul auditorilor energetici în vederea valorificării acestui potențial este foarte important. De calitatea rapoartelor de audit energetic, depinde reușita multor proiecte aplicate pentru finanțare și chiar, calitatea viitoarelor lucrări, dar și modul de utilizare a banilor publici. Astfel, prin misiunea pe care o are, Agenția își propune să se implice activ în vederea asigurării calității auditelor energetice și să ofere suport auditorilor acolo unde este necesar” a menționat directorul AEE.

Agenția pentru Eficiență Energetică informează că, la momentul actual, în Registrul electronic al auditorilor energetici sunt înregistrați 57 de specialiști la categoria Clădiri, 22 specialiști la categoria Industrie și 20 de specialiști la categoria Transport.

Registrul electronic al auditorilor energetici poate fi consultat aici:

https://aee.gov.md/storage/eficienta%20energetica/Audit%20energetic%20Sabloane/Registrul%20electronic%20al%20auditorilor%20energetici%2018.01.2023.pdf

Reamintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este instituția responsabilă de implementarea prevederilor Regulamentului cu privire la auditorii energetici și auditul energetic, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 676/2020, precum și de calificarea și înregistrarea auditorilor energetici în Registrul electronic al auditorilor energetici conform prevederilor regulamentului menționat mai sus.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!