ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Este foarte important ca R. Moldova să îndeplinească recomandările CE pentru a ajunge la negocieri, a declarat Janis Mazeiks

15:49 | 22.02.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Este foarte important ca Republica Moldova să continue lucrul privind îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru a ajunge la etapa de negocieri. Declarația a fost făcută astăzi de șeful Delegației UE la Chișinău, Ambasadorul Janis Mazeiks, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.

Oficialul a subliniat că Guvernul de la Chișinău depune mult efort pentru realizarea recomandărilor. „Cinci din nouă recomandări vizează sectorul justiției și lupta împotriva corupției. Este un volum mare de lucru care urmează a fi realizat. Ne bucurăm că țara acționează în mod pragmatic asupra problemelor identificate și că avansează în realizarea reformelor. Procesul de integrare în UE durează ani de zile, așa a fost și în cazul altor state. În continuare este necesar să fie analizată legislația națională pentru a vedea în ce măsură corespunde cu cea europeană. Totodată, este important să fie sporită capacitatea țării de a-și proteja hotarele, menținerea securității interne, fortificarea sistemului de apărare, consolidarea capacităților de protecție cibernetică și creșterea rezilienței”, a spus Janis Mazeiks.

Ambasadorul a menționat că mizează pe o bună conlucrare cu noul Guvern de la Chișinău. „Mulțumim doamnei Natalia Gavrilița pentru munca și efortul depus, întrucât a condus Executivul într-o perioadă caracterizată prin mai multe crize. Anul trecut ne-a demonstrat cât de important este că Republica Moldova a ales calea dezvoltării europene. Pe data de 24 februarie curent se împlinește un an de la declanșarea războiului din Ucraina. După începerea acestui război nejustificat, poporul Moldovei și-a deschis inimile și casele pentru refugiați. Astfel, aproximativ 700 de mii de refugiați au traversat hotarele țării, iar circa 100 de mii au rămas aici”, a afirmat Janis Mazeiks.

Șeful Delegației UE la Chișinău a specificat că, în contextul împlinirii pe 24 februarie curent a unui an de la declanșarea războiului din Ucraina, a fost organizată o expoziție. Totodată, în seara de 24 februarie, la sediul Delegației UE la Chișinău vor fi deconectate luminile pentru a comemora pe cei care și-au pierdut viețile în perioada războiului.

img23001457

img23001457

img23001457

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!