ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Abrogarea decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse nu anulează tratatul de bază, a afirmat Ambasadorul Victor Chirilă

16:55 | 22.02.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Abrogarea decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012, în baza căruia era recunoscută suveranitatea Chişinăului în problema Transnistriei, nu anulează tratatul de bază semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă în noiembrie 2001, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, comunică MOLDPRES.

Acesta precizează că, în conformitate cu articolul 1 al respectivului tratat, Rusia s-a angajat să respecte "inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială, independenţa politică, reglementarea paşnică a diferendelor, neamestecul în treburile interne".

"Desigur, autorităţile Republicii Moldova au luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012. Înţelegem că urmează aprobarea şi publicarea unei noi concepţii de politică externă a Rusiei, pe care o vom examina cu atenţie la Chişinău. Poziţia Republicii Moldova cu privire la reglementarea transnistreană rămâne, însă, aceeaşi, axată pe reglementarea paşnică, prin mijloace diplomatice şi politice, a conflictului", a afirmat Chirilă.

Diplomatul a subliniat că ţara noastră va continua să solicite Federaţiei Ruse respectarea angajamentelor sale internaţionale de retragere necondiţionată a trupelor sale staţionate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

img23001463

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!