ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău s-a desfășurat o conferință dedicată tragediei de la Khojaly

11:51 | 23.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Istorie a Moldovei a gazduit o conferință dedicată celei de-a 31-a aniversări a tragediei de la Khojaly. Evenimentul a fost organizat de către Ambasada Republicii Azerbaidjan și Congresul Azerilor din Moldova cu sprijinul Fundației Heydar Aliyev, în cadrul campaniei internaționale “Justice for Khojaly”, transmite MOLDPRES.

La conferință au participat parlamentari azeri, oficiali ai Republicii Moldova, personalități publice și politice, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și membri ai diasporei azere.

Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Osmanov, a vorbit participanților la conferință despre epurările etnice ale poporului azer, subliniind că „genocidul de la Khojaly a fost deosebit de brutal”. Ambasadorul a vorbit, de asemenea, despre războiul de 44 de zile, în urma căruia a fost restabilită integritatea teritorială a țării.

În cadrul evenimentului, secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, a menționat că politica de ocupație este inadmisibilă în orice țară din lume, remarcând importanța instaurării păcii în regiune, pentru a preveni repetarea unor evenimente teribile și de neimaginat, precum tragedia de la Khojaly.

Deputatul azer Soltan Mamedov s-a adresat participanților la conferință cu privire la eforturile consecvente ale Fundației Heydar Aliyev de a transmite comunității mondiale adevărul despre tragedia din Khojaly. În același timp, deputatul azer a declarat că semnarea unui tratat de pace între Azerbaidjan și Armenia se află pe agendă, iar politica dusă de Azerbaidjan pentru stabilirea păcii și stabilității în regiune răspunde intereselor tuturor popoarelor din regiune.

De asemenea, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost organizată și o expoziție de fotografie dedicată tragediei din orașul Khojaly.

În noaptea de 25/26 februarie 1992, forțele militare armene, cu ajutorul tehnicii blindate și al militarilor din regimentul de infanterie de gardă nr. 366 staționat în orașul Stepanakert, au distrus în întregime orașul Khojaly. Masacrul s-a soldat cu moartea a 613 azeri, între care 106 femei, 63 de copii, 70 bătrâni. 1275 de locuitori au fost luați prizonieri, iar despre soarta a 150 persoane nu se știe nimic, nici în momentul de față.

img23001481

img23001481

img23001481

img23001481

img23001481

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!