ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Colectarea şi comercializarea speciilor rare de plante şi flori de primăvară va fi sancționată

12:47 | 23.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Agenţia de Mediu a anunţat că a început campania de protecţie a speciilor rare de plante şi va sancţiona contravenţional încălcarea legislaţiei în acest sens, transmite MOLDPRES.

Temperaturile ridicate din ultimele săptămâni au făcut ca vestitorii primăverii să răsară mai devreme. Ghioceii, alte specii de plante timpurii de primăvară, precum şi părțile acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.), brândușe, lalele pestrițe, dediţei, albăstrițe, lăcrămițe bifolii, etc. sunt specii protejate în Republica Moldova și amenințate cu dispariția, potrivit instituţiei.

„Mulți vânzători ambulanţi deja au început să iasă pe drumuri la marginea pădurilor şi pe traseele naționale, comercializând buchețele de flori timpurii de primăvară, printre care multe dintre ele fiind incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova”, indică Agenţia de Mediu.

Sursa citată atenționează că speciile de plante, cu regim special de protecție, sunt ocrotite prin lege, iar încălcarea legislației cu privire la regnul vegetal atrage după sine răspundere contravențională. Astfel, conform Codului Contravențional, cetățenii care colectează şi comercializează specii de plante cu regim special de protecție, riscă amenzi. Acestea sunt stabilite de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului,  în funcţie cuantumul prejudiciului cauzat mediului (amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale).

De mai mulţi ani ecologiştii din ţară avertizează că plantele nominalizate dispar din cauza pierderii habitatelor, dar mai ales din cauza culegerii florilor și  colectării bulbilor într-un ritm accelerat. „Or, în acest mod, cu fiecare an, numărul acestor plante scade”, rezumă specialiştii.

În Fondul forestier naţional sunt înregistrate peste 150 de specii floristice, incluse în regim special de protecţie.

Foto simbol 

img23001482

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!