ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE și-a consolidat poziția de principal partener comercial al Republicii Moldova

12:53 | 23.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană și-a consolidat poziția de principal partener comercial al Republicii Moldova, iar în prezent aproape 60% din exporturile moldovenești sunt direcționate către piața europeană. Despre aceasta a anunțat astăzi la Chișinău vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, după întrevederea cu delegația Comitetului pentru Comerț Internațional al Parlamentului European, condusă de Bernd Lange, transmite MOLDPRES.

Dumitru Alaiba a declarat că la întrevedere au fost discutate mai multe priorități în domeniul economic și comercial, inclusiv extinderea gamei produselor autohtone admise pe piața comunitară, sporirea exporturilor de produse cu un nivel mai înalt de procesare, aderarea Republicii Moldova la programul comunitar privind piața unică, continuarea diminuării presiunii administrative asupra mediului de afaceri, negocierea și semnarea Acordului european privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale, eliminarea tarifelor de roaming cu UE. 

„Azi am primit mesajul clar că locul Moldovei este în Europa. Relațiile de cooperare economică și comercială dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova au cunoscut un avânt fără precedent. 60 la sută din comerțul nostru este cu Uniunea Europeană. Exporturile moldovenești au preponderent o singură direcție: spre Europa. Acordul de liber schimb  este o mare oportunitate pentru mărfurile noastre. Am știu să investim în calitatea mărfurilor, în diversificarea piețelor și produselor, în competitivitate și în management. Astfel produsele noastre au un acces tot mai mare în UE, acolo unde este nevoie de calitate. Mizăm pe sprijin în continuarea liberalizării comerțului, eliminând cotele tarifare și prețurile de intrare pentru produsele moldovenești pe piața UE”, a menționat Alaiba.

Președintele Comitetului pentru Comerț Internațional al Parlamentului European, Bernd Lange, a apreciat eforturile Republicii Moldova de a deveni un partener competitiv pe piața europeană. 

img23001484

img23001484

img23001484

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!