ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul de Externe a anunțat consultări pe marginea proiectului Planului de acțiuni pentru ridicarea pregătirii de aderarea R. Moldova la UE

18:16 | 24.02.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. În contextul recunoașterii la data de 23 iunie 2022 de către Consiliul European a perspectivei europene a Republicii Moldova și a acordării statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, la data de 2 februarie curent a fost publicată cea de-a doua parte a Opiniei Comisiei Europene pe marginea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană – Raportul analitic al Comisiei Europene privind alinierea Moldovei la Acquis-ul UE, informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.  

În baza răspunsurilor Republicii Moldova la chestionarul Comisiei Europene pe marginea cererii de aderare a țării noastre la UE, precum și a raportului analitic, în vederea coordonării eforturilor autorităților naționale în pregătirea procesului de aderare la Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în colaborare cu autoritățile și instituțiile naționale, au constituit un Plan de acțiuni pentru ridicarea nivelului de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aliniere la legislația UE pe cele 33 de capitole din acquis. 

Planul conține acțiuni prioritare de armonizare a legislației naționale cu acquis-ul UE și de apropiere de standardele europene, cu termene de realizare propuse către vara anului 2023. Marea majoritate a acțiunilor propuse de către instituțiile naționale pentru includere în prezentul plan deja au fost supuse anterior consultărilor publice în exercițiul de înaintare a propunerilor pentru Planul de Activitate al Guvernului pentru anul 2023.   

În această ordine de idei, în scopul prioritizării acțiunilor din plan, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene prezintă pentru consultare publică adițională proiectul Planului de acțiuni pentru ridicarea nivelului de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aliniere la legislația UE pe cele 33 de capitole din acquis, și invită pe cei interesați să transmită eventualele propuneri argumentate la textul acestuia până la data de 28 februarie 2023, ora 12:00, la adresa electronică [email protected] . Propunerile înaintate vor fi consultate de către MAEIE cu autoritățile publice relevante.  

La data de 2 martie 2023, cu începere de la ora 14:00, la sediul MAEIE (mun. Chișinău, str. 31 August 1989, 80) în sala de conferințe nr. 101, etajul 1, se va desfășura ședința de consultare publică a proiectului planului de acțiuni, cu participarea reprezentanților autorităților publice implicate în proces. Ședința se va desfășura în format hibrid, fiind asigurată posibilitatea participării online, prin videoconferință. Având în vedere capacitatea limitată a sălii de conferință, prioritate pentru prezența fizică, se va acorda persoanelor din partea cărora vor parveni propuneri pentru planul de acțiuni. 

Pentru a avea acces la ședință rugăm doritorii să-și confirme participarea (numele, prenumele, organizația) până la data de 1 martie 2023, ora 12:00, la adresa electronică [email protected], cu menționarea formei de participare – fizic sau online. Persoanele înregistrate care vor opta pentru participare online, vor recepționa adițional de la MAEIE link-ul necesar pentru conectare. 

Proiectul planului de acțiuni poate fi accesat aici.

Foto: MAEIE

img23001547

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!