ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Patru pacienți cu afecțiune cardiacă severă au fost tratați printr-o metodă inovativă

13:49 | 25.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 25 feb. /MOLDPRES/. Cardiologii intervenționiști de la Institutul de Cardiologie au efectuat primele intervenții de implantare transcateter a valvei aortice (TAVI) din acest an, iar în rezultatul acestora patru pacienți cu afecțiune cardiacă severă au fost tratați, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătății, pacienții s-au recuperat rapid, fiind externați după trei zile de la intervenție. 

Prin aplicarea metodei moderne minim invazive de înlocuire a valvei cu o proteză au fost tratați pacienți diagnosticați cu stenoză aortică severă. Urmare a intervențiilor a fost restabilit fluxul sanguin, anterior redus din cauza valvei aortice îngustate. Astfel, pacienții nu mai au simptome grave și au fost salvați de evoluția bolii cardiace în faza terminală. 

Datorită procedurii inovative TAVI au putut beneficia de tratament persoane de vârstă înaintată, cu diverse alte maladii, pentru care efectuarea intervenției chirurgicale, pe cord deschis, este contraindicată deoarece comportă un risc sporit de complicații.

Din anul 2019 până în prezent, medicii de la Institutul de Cardiologie au efectuat 55 de intervenții TAVI, dintre care cele mai multe, 25 la număr, în anul 2022. Pentru persoanele asigurate aceste intervenții sunt gratuite, cheltuielile fiind acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Foto: Ministerul Sănătății

img23001558

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!