ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mare parte din deșeurile de plastic în R. Moldova provine din import, conform unui studiu

12:55 | 27.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, cea mai mare cantitate de plastic este importată  (82%) și doar 18% revin exportului. Piața materialelor plastice și articolelor din material plastic, în baza declarațiilor vamale de export și import ale persoanelor juridice, pentru anul 2022 a fost de circa şapte miliarde de lei (cca 350 milioane de euro), arată datele unui studiu, făcute publice astăzi de Ministerul Mediului, transmite MOLDPRES.

Potrivit raportului, doar în anul 2022, la nivel național, au fost importate peste 97 mii de tone de plastic comparativ cu 106500 tone în anul 2021.

„Din totalul de deșeuri de plastic, generate în țară, doar o mică parte este reciclată. Rata de reciclare în 2021 a fost de doar 3%. Majoritatea deșeurilor ajung la gropile de gunoi sau în mediul înconjurător, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea cetățenilor și pentru ecosisteme. Un alt indicator important analizat ține de cuantumul taxelor achitate de producători în ultimii cinci ani la Bugetul de stat pentru poluarea mediului aferente materialelor plastice în valoare de 1,15 miliarde de lei, în medie 230 milioane de lei anual”, indică Ministerul Mediului.

Conform sursei citate, aceste rezultate demonstrează că reciclarea nu este unica și nici de departe cea mai eficientă soluție în lupta cu deșeurile din plastic la nivel național. „Este important să identificăm noi soluții, cu accent sporit pe prevenire, reducere și reutilizare”, susţine autoritatea centrală de mediu din ţara noastră.

Principalele recomandări din studiu prevăd stabilirea interdicției de import pentru produsele din plastic cu impact asupra mediului și care nu sunt supuse reciclării; stabilirea unei ținte de reducere a ambalajelor de unică folosință pentru alimente, băuturi, comerț electronic și produse de îngrijire a gospodăriei. Se propune o reducere graduală cu 50 % până în 2030; încurajarea materialelor reutilizabile prin stimulente fiscale. Scutirea sau reduceri de taxe pentru producători care implementează sistemele de reutilizare ca măsuri de prevenire a poluării mediului etc.

Studiul ”Deșeurile din plastic în Republica Moldova” a fost realizat în contextul creșterii alarmante a deșeurilor de plastic, de către A.O. ”Verde e Moldova” în parteneriat cu A.O. ”Centrul de instruire și consultanță E-CIRCULAR”, cu suportul Programului de Granturi Mici GEF – Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acesta este primul studiu de referință la nivel național privind modul cum sunt gestionate deşeurile din plastic.

Foto simbol

img23001578

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!