ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei

18:21 | 27.02.2023 Categorie: Comunicate

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a susținut o prelegere despre rolul unei bănci centrale în fața studenților de la ASEM

Chișinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a susținut o prelegere despre rolul și obiectivele unei bănci centrale în fața studenților Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM).

În cadrul prelegerii, Octavian Armașu le-a vorbit tinerilor care studiază la facultatea „Finanțe” a ASEM, dar și profesorilor acestora despre rolul BNM în combaterea inflației și acțiunile pe care le-a întreprins banca centrală pentru stabilizarea creșterii prețurilor în perioada curentă caracterizată de multiple crize. Guvernatorul s-a referit, de asemenea, la rolul de supraveghere al băncii centrale și extinderea acestuia odată cu preluarea, din 1 iulie 2023, de către BNM a unor atribuții ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) în legătură cu funcționarea pieței de asigurări și creditarea nebancară.

Octavian Armașu a mai explicat ce rol joacă BNM în asigurarea stabilității financiare a statului, dar și de ce este necesar ca banca centrală să fie independentă în timp ce luptă cu o inflație ridicată persistentă.

„Banca Națională trebuie să fie independentă pentru ca să poată lua decizii de politică monetară ținând cont de obiective pe termen mai lung, care să susțină în mod fundamental economia, să creeze premise pentru stabilitatea economiei și dezvoltarea acesteia pe termen lung. Acolo, unde băncile centrale sunt independente, este stabilitate financiară și creștere economică stabilă,” a spus Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM a amintit că recenta criză pandemică, apoi criza energetică și șocurile extraordinare cauzate de războiul din Ucraina au demonstrat că Republica Moldova are un sector bancar rezilient, afirmat în urma reformelor anterioare desfășurate de Banca Națională a Moldovei în acest domeniu.

În cadrul aceleiași întâlniri, guvernatorul BNM a îndemnat studenții ASEM să își înceapă cariera la banca centrală, precizând că majoritatea angajaților actuali ai BNM sunt absolvenți ai academiei, care are un rol foarte important  în pregătirea specialiștilor pentru sistemul financiar-bancar al țării.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!