ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

937 de persoane suferă de boli rare, a anunțat MS

10:53 | 28.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. În anul curent, au fost alocate 36,7 milioane de lei (1,8 mln de euro) pentru 937 de persoane cu 11 boli rare, precum artrită idiopatică juvenilă, hemofilie, hipertensiune pulmonară, diabet insipid. Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății în contextul marcării Zilei internaționale a bolilor rare, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, bolile rare sunt diagnosticate în R. Moldova de medicii de la Centrul Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală al Institutului Mamei și Copilului (IMC), dar și de la alte instituții medicale, precum Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Ministerul Sănătății anunță că se află în proces de elaborare primul Program național privind controlul bolilor rare, care vine să sporească accesul persoanelor cu asemenea boli la servicii de diagnostic, tratament, dar și la îngrijire medicală de calitate. Documentul propune inclusiv elaborarea unui registru electronic național al bolilor rare pentru monitorizarea mai eficientă a cazurilor.

Foto: MS

img23001610

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!