ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprobat noul Regulament de punere în aplicare a Codului vamal

12:07 | 28.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Executivul a aprobat astăzi, la inițiativa Ministerului Finanțelor, Regulamentul de punere în aplicare a Codului vamal, în scopul de a asigura continuitatea armonizării legislației Republicii Moldova cu legislația UE în domeniul politicii vamale și facilitării comerțului, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

„Prezentul Regulament va asigura o armonizare deplină a legislației vamale și va facilita procesul de integrare în piața comună a Uniunii Europene. Aceasta din urmă va contribui la  dezvoltarea în continuare a comerțului internațional, în special cu Uniunea Europeană, prin simplificarea, modernizarea și standardizarea proceselor în domeniul vamal”, susține ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu.  

Regulamentul cuprinde prevederi referitoare la reglementarea mecanismelor de eliberare, suspendare, retragere, modificare și anulare a autorizației de operator economic autorizat; modul de emitere a deciziilor privind aplicarea legislației vamale; factorii pe baza cărora se aplică drepturi de import sau de export; modul de constituire a garanțiilor vamale; procedura de rambursare și remitere a datoriei vamale; regulile privind plasarea mărfurilor sub un regim vamal; procedurile speciale; organizarea și planificarea controlului vamal etc.

De asemenea, documentul reglementează forma și modul de completare a deciziilor și formularelor vamale printre care: angajamentul garantului; cererea de autorizare pentru utilizarea declarației simplificate și înscrierea în evidențele declarantului; modelul cererii și al autorizației pentru funcționarea unui antrepozit vamal; modelul cererii și al autorizației pentru derularea regimului de admitere temporară, perfecționare activă, perfecționare pasivă, destinația finală.

Prevederile Regulamentului de punere în aplicare a Codului vamal vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Foto: Guvern

img23001617

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!