ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

13:42 | 28.02.2023 Categorie: Comunicate

Cooperarea Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică, discutată la MAEIE

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Ruslan Bolbocean, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut o întrevedere cu șefa Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, Michaela Šimáková, cu prilejul demarării mandatului de activitate în țara noastră. 

Oficialii au discutat subiectele prioritare din agenda de cooperare Republica Moldova – NATO, subliniind interesul părților pentru continuarea dialogului politic și implementarea programelor practice în domeniile convenite de comun acord. Un subiect aparte al discuției l-au constituit conlucrarea pentru implementarea obiectivelor Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) RM-NATO pentru anii 2022-2023, realizarea Pachetului de asistență NATO pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova, implementarea proiectelor în cadrul programului Ştiinţa pentru Pace şi Securitate, cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității precum și promovarea activităților de diplomaţie publică. 

Un alt subiect al întâlnirii l-au constituit ultimele evoluţii care ţin de securitatea regională și europeană, riscurile generate de către războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei precum și necesitatea gestionării crizei refugiaților și a problemelor de ordin energetic și social-economic. 

Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a reiterat interesul pentru expertiza și asistența organizației în promovarea reformelor democratice, în particular pentru modernizarea sectorului de securitate și apărare națională.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!