ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala Premiilor „B. P. Hasdeu” pentru debut în literatură și-a desemnat câștigătorii

17:57 | 28.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din capitală a organizat astăzi Gala Premiilor „B. P. Hasdeu” pentru debut în literatură, ediția a IV-a, un eveniment dedicat ilustrului scriitor și savant enciclopedist, patronul spiritual al bibliotecii municipale, născut în data de 26 februarie 1838, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Mariana Harjevschi, directorul instituției, a afirmat că acest concurs constă în aprecierea critică a lucrărilor editate recent de către un juriu de scriitori consacrați, care colaborează cu Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” și au o bogată activitate editorială și literară. Concursul a fost preconizat pentru trei genuri literare: poezie, proză și critică literară. Juriul a evaluat volumele de debut care au fost publicate în perioada ianuarie-decembrie 2022. La concurs au putut participa persoanele de până la 47 de ani, vârsta la care a debutat scriitorul Tudor Arghezi.

Astfel, premiul pentru Critică și eseu a fost obținut de Constantin Ivanov, cercetător științific la Institutul de Filologie „B. P. Hasdeu”, pentru volumul ”Răul. Interpretări literare”. Premiul pentru Cartea de Poezie i-a revenit Mariei Ivanov, director al ziarului ”Timpul”, Republica Moldova pentru volumul ”Totul va fi bine”. Premiul ”Iulia Hasdeu” pentru același gen a fost acordat Andei Vahnovan, stabilită la Londra, pentru volumul ”Sârme” și premiul special – Danielei Botnaru, pentru volumul ”Certificat de naștere”. La Categoria proză, premiul pentru debut în literatură l-a luat Alexandru Popescu, stabilit la Londra, iar Andreea Guzun s-a ales cu o mențiune pentru romanul ”O furnică la Paris”.

La eveniment au participat viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, autorii nominalizați, scriitori bibliotecari și critici literari. La final a fost prezentată colecția brandului autohton „Coreli”, creată de designerul Corina Hamureac. În colecție predomină cele două simboluri incluse în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural – covorul și mărțișorul.

Prima ediție a Galei Premiilor Bibliotecii ”B. P. Hasdeu” pentru debut în literatură a avut loc în 2020.

img23001642

img23001642

img23001642

img23001642

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!