ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și Irlanda vor intensifica dialogul interparlamentar

08:32 | 01.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi cu omologii săi irlandezi, Seán Ó Fearghail, președintele Camerei Reprezentanților a Parlamentului Irlandei și Jerry Buttimer, președintele Senatului, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Igor Grosu le-a mulțumit oficialilor pentru faptul că Parlamentul irlandez a fost primul legislativ al unei țări UE care a cerut guvernului său să susțină acordarea statutului de țară candidat la aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor, oficialii au convenit să intensifice dialogul interparlamentar, Igor Grosu precizând că Republica Moldova este interesată în expertiză și bune practici la nivel legislativ. „Integrarea europeană este proiectul nostru de țară și avem nevoie de susținerea tuturor statelor în acest proces, iar Irlanda este un aliat pe care ne putem baza. Cu certitudine, Republica Moldova se bucură de sprijinul partenerilor de dezvoltare”, a menționat șeful legislativului, dând asigurări că Parlamentul împreună cu Guvernul sunt ferm angajați să continue procesul de reforme și să realizeze agenda de aderare la UE.

Oficialii au discutat și despre intenția de a aproba în cel mai scurt timp mai multe acorduri în beneficiul cetățenilor. Printre acestea sunt recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere și a diplomelor de studii, promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, colaborarea în domeniul turismului și cooperarea culturală. În context, președintele Parlamentului a transmis o altă doleanță a cetățenilor noștri din Irlanda, de a porni un dialog privind eliminarea regimului de vize pentru cetățenii noștri care vor să călătorească în această țară.

Delegația Parlamentului Republicii Moldova, aflată în vizită în Irlanda, a avut discuții cu un grup de parlamentari irlandezi din grupul parlamentar de prietenie Irlanda – Republica Moldova, condus de senatorul Gerry Horkan. Deputații au convenit să valorifice colaborarea pe dimensiunea grupurilor de prietenie: o prioritate a legislativului este promovarea diplomației parlamentare și schimbul de experiență în cadrul comisiilor de specialitate.

În această săptămână, Parlamentul Irlandez găzduiește o expoziție a costumelor noastre populare. Sunt aceleași lucrări care au fost expuse în Parlamentul Republicii Moldova în contextul vizitei oficiale comune a președinților de Parlament din Statele Baltice și Nordice (NB8). Lucrările sunt confecționate de reprezentantele comunității „Șezătoarea Basarabiei”, după modelele tradiționale din spațiul românesc, care erau purtate atât în zilele cotidiene, cât și cele de sărbătoare. Grație eforturilor echipei de la Ambasada Republicii Moldova în Irlanda, aceste costume populare vor fi expuse, timp de o lună, în mai multe locații importante din Irlanda.

Foto: Parlament

img23001652

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!