ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău are loc prima reuniune interministerială a UE în susținerea domeniului agroindustrial

10:35 | 01.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) desfășoară, în perioada 28 februarie-2 martie, prima reuniune interministerială a UE – Germania, Franța, România – Republica Moldova, pentru identificarea necesităților și posibilelor domenii și forme de cooperare în sectorul agroalimentar, transmite MOLDPRES.

Ministerul, în comun cu Delegația interministerială a UE condusă de partea germană, au inclus pe agendă o serie de sesiuni de informare privind domeniile prioritare sectoriale și necesitățile stringente de dezvoltare. O misiune de experți europeni poartă discuții cu reprezentanții MAIA pentru a realiza o analiză asupra domeniilor principale ale ministerului, inclusiv din perspectiva reformelor asumate de Guvernul Republicii Moldova în sectorul agroalimentar.

„Delegația Uniunii Europene la Chișinău și țările membre ale UE sunt partenerii Republicii Moldova în parcursul nostru european. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat un amplu proces de reforme pe segmentul agroindustrial. Săptămâna trecută, organigrama ministerului a fost suplinită cu noi subdiviziuni necesare bunei funcționări în gestionarea politicilor în domeniul agroalimentar. Din vara anului trecut, am obținut statutul de țară candidată la UE. În acest context a fost elaborată Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală, aliniată la Politica Agricolă Comună. Totuși, în perioada de preaderare avem nevoie de expertiză și suport tehnic, pentru a identifica dezavantajele și a le transforma în avantaje”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea, șeful MAIA.

La rândul lor, experți din cadrul ministerelor UE au menționat că sunt dispuși să ofere asistență într-o manieră strategică pentru a transforma agricultura și sistemele alimentare naționale. În acest sens, au trecut în revistă programele de cooperare internaționale disponibile, ce vizează consolidarea instituțională, oferirea serviciilor de consultanţă şi asistenţă concentrate pe creșterea competitivității în agricultură și pe stimularea parteneriatelor în activitățile agricole.

Reuniunea interministerială a UE – Germania, Franța, România – Republica Moldova este organizată urmare a vizitei la Berlin întreprinse în luna ianuarie de către vicepremierul Vladimir Bolea, unde a solicitat suport suplimentar necesar în activitățile de transpunere a acquis-ului UE în legislația țării noastre.

Foto: MAIA

img23001658

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!