ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Grecia investește în dezvoltarea infrastructurii pentru livrarea neîntreruptă a gazelor către R. Moldova, declară președintele elen

11:31 | 01.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Grecia investește în dezvoltarea infrastructurii pentru livrarea neîntreruptă a gazelor către Republica Moldova. Declarația a fost făcută astăzi de președintele Greciei, Katerina Sakellaropoulou, în cadrul unui briefing de presă susținut în comun cu șefa statului Maia Sandu, la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Președintele Republicii Elene a subliniat că țara sa își dorește aprofundarea relațiilor bilaterale. „Vizita de astăzi este efectuată într-o perioadă foarte critică. Suntem solidari cu poporul ucrainean și considerăm că invazia Rusiei în Ucraina este absolut nejustificată. Republica Moldova a simțit impactul războiului chiar de la bun început, țara a adăpostit refugiați. Am discutat despre situația actuală de securitate. Grecia susține independența, integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și își dorește rezolvare pașnică a conflictului transnistrean. Totodată, țara este mai bine pregătită să facă față crizei energetice, iar Grecia investește în dezvoltarea infrastructurii pentru livrarea neîntreruptă a gazelor către Republica Moldova. La fel, suntem disponibili să ajutăm și susținem țara în parcursul european”, a spus Katerina Sakellaropoulou.

La rândul său, șeful statului Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este hotărâtă să avanseze rapid pe calea integrării în UE. „Suntem pregătiți să depunem tot efortul pentru asta. Totodată, mizăm în continuare pe sprijinul Guvernului elen și pe experiența țării în acest proces. În prezent, peste 20 de mii de moldoveni se află în Grecia. Anul trecut a fost semnat un Acord social între țările noastre, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie curent. La fel, suntem cointeresați să colaborăm în domeniul energetic, mă refer la achiziția gazelor lichefiate și transportarea acestora spre Republica Moldova și mai departe”, a afirmat Maia Sandu.

Totodată, oficialul a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu producerea în această noapte a unui accident feroviar în Grecia, în urma căruia cel puţin 32 de persoane au murit, iar alte 85 au fost rănite. Oficialii au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor.

Președintele Greciei, Katerina Sakellaropoulou, se află astăzi într-o vizită oficială la Chișinău, după o pauză de aproape 20 de ani, de la ultima vizită a unui șef de stat elen în țara noastră. În cadrul întrevederii, a fost semnat un memorandum între Ministerele de Externe ale celor două țări pentru o mai bună cooperare în instruirea diplomaților.

img23001660

img23001660

img23001660

img23001660

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!