ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean a mulțumit României pentru ajutorul prompt și necondiționat oferit țării noastre

14:01 | 01.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Aflat în prima sa vizită peste hotare, prim-ministrul Dorin Recean a discutat astăzi, la Palatul Victoria, cu omologul său român, Nicolae Ciucă, despre proiecte de infrastructură, impulsionarea schimburilor comerciale, digitalizarea și fortificarea securității energetice a Republicii Moldova, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Dezvoltarea relațiilor economice și deschiderea noilor punți de legătură dintre antreprenorii celor două țări a fost una dintre temele abordate de către cei doi oficiali. România este principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, iar Guvernul își propune să atragă cât mai multe investiții românești în Republica Moldova. 

„În relația cu Bucureștiul ne dorim aprofundarea parteneriatului strategic, avansarea rapidă în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dezvoltarea relațiilor speciale privilegiate, implementarea Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare și realizarea mai multor proiecte de infrastructură”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

Premierul a menționat că Executivul de la Chișinău este hotărât să transforme instituțiile și economia țării, pentru a le face puternice, reziliente și pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. „Muncim să construim și să susținem o economie funcțională, să fortificăm domeniul de securitate și apărare și să capacităm instituțiile statului”, a declarat Dorin Recean.

Șeful Executivului de la Chișinău a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul acordat la achiziția energiei electrice și a gazelor naturale. „România a fost alături de Republica Moldova, ori de câte ori a fost nevoie, și suntem recunoscători pentru ajutorul prompt și necondiționat oferit țării noastre”, a punctat Dorin Recean.

În context, au fost menționate proiectele de interconexiune energetică, posibilitatea dezvoltării pieței angro de electricitate din Republica Moldova după modelul Operatorului de energie electrică în România (OPCOM). De asemenea, a fost abordată opțiunea încheierii unor contracte pe termen lung atât pentru achiziția de energie electrică, cât și pentru gaze naturale cu companii din sectorul energetic al României.

Printre proiectele de infrastructură comune au fost specificate reconstrucția a trei poduri rutiere peste Prut, de la Sculeni - Sculeni, Cahul - Oancea și Leușeni – Albița, precum și construcția podului Ungheni-Ungheni, care va lega Republica Moldova de rețeaua europeană de transport rutier. Totodată, a fost discutat Acordul privind programul de asistență tehnică și financiară, în valoare de 100 milioane de euro, care prevede sprijin financiar în 13 sectoare de activitate, între care cel energetic, al infrastructurii și transportului, educația, protecția mediului și alte domenii prioritare.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a reconfirmat sprijinul României pe toate dimensiunile procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a urat succes membrilor Cabinetului de miniștri de la Chișinău în implementarea agendei ambițioase de reforme.

Foto: Guvern

img23001671

img23001671

img23001671

img23001671

img23001671

img23001671

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!