ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Jumătate dintre elvețieni sunt favorabili reexportului de arme către Ucraina

14:08 | 01.03.2023 Categorie: Externe

Berna, 1 mar. /MOLDPRES/. Un elveţian din doi susţine ca ţările care au achiziţionat arme elveţiene să le poată livra Ucrainei, ceea ce contravine actualei doctrine de neutralitate militară a acestei ţări din Alpi, arată un sondaj publicat miercuri, informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Dezbaterea asupra neutralităţii ia amploare în Elveţia după declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Chiar dacă Elveţia, care nu face parte din Uniunea Europeană, a adoptat toate sancţiunile impuse împotriva Rusiei de Bruxelles, ea s-a arătat în schimb inflexibilă în ceea ce priveşte neutralitatea sa militară.

În pofida faptului că este presat de Kiev şi de aliaţii săi să autorizeze reexportul de arme şi de muniţii elveţiene spre Ucraina, guvernul Elveţiei a respins până acum cererile formulate în acest sens de Germania, Spania şi Danemarca.

Potrivit sondajului, 50% din populaţia Elveţiei susţin reexportul de arme şi de muniţii, în timp ce 46% se opun şi 4% nu au dat niciun răspuns. Această anchetă a fost realizată în perioada 15-17 februarie 2023, pe un eşantion de 27.668 de persoane (marja de eroare plus/minus 1%), de editorul Tamedia şi cotidianul 20 minutes, în colaborare cu institutul LeeWas.

Sondajul dezvăluie că reexportul de arme şi de muniţii este susţinut de alegători ai tuturor partidelor, exceptându-i pe cei ai UDC, partidul dreptei radicale şi prima formaţiune politică în Elveţia.

În virtutea legilor federale privind neutralitatea şi materialul de război, reexporturile de material de război elveţian sunt refuzate dacă ţara de destinaţie este implicată într-un conflict armat internaţional, cum este cazul Ucrainei.

Diverse iniţiative sunt în curs în Parlamentul Elveţiei în vederea relaxării acestor reguli, însă nicio decizie nu este aşteptată înainte de mai multe luni.

Organizaţia ProSuisse, care apără cu fermitate principiile unei Elveţii independente şi neutre, a atenţionat marţi că va lansa un referendum în cazul relaxării legislaţiei.

În faţa atâtor incertitudini, industria elveţiană de armament este îngrijorată că unele state ar putea decide să se aprovizioneze din altă parte. "Economia elveţiană are nevoie de o clarificare rapidă a orientărilor politice privind politica de securitate, exportul de material militar, precum şi reexportul acestui material", a anunţat marţi Grupul romand pentru material de apărare şi de securitate, ce regrupează 60 de întreprinderi în partea francofonă a Elveţiei.

Foto: swisscommunity.org

img23001672

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!