ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2023, agenții economici vor investi în dezvoltarea afacerii și deschiderea locurilor de muncă

15:45 | 01.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Deși au fost grav afectați de crizele care s-au ținut lanț în 2022, 40% din întreprinderile micro, mici, medii și mari din Republica Moldova vor să investească în echipamente, tehnologii și spații. Alți 10% din agenți economici vor investi în crearea locurilor noi de muncă. Așa arată datele Prognozei pieței muncii pentru anul 2023 din perspectiva angajatorilor și Barometrul oportunităților de angajare, elaborate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, informează MOLDPRES.

Informația a fost prezentată în cadrul Grupului de Lucru “Dezvoltarea pieței muncii”, al Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul R. Moldova, condus de Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Astfel, potrivit sondajului, 54% din respondenți au relatat că, în pofida crizelor din 2022, cererea pe piață a bunurilor, produselor sau serviciilor companiei lor nu a suferit modificări – nici pozitive, dar nici negative. Iar în 2023, 65% din agenții economici susțin că situația va rămâne fără schimbări la capitolul cererii pe piață a produselor și serviciilor lor (cu 11% mai mult în comparație cu 2022). 

Conform rezultatelor studiului, numărul scriptic de angajați la momentul chestionării a constituit 595,6 mii de persoane, fiind în scădere comparativ cu perioada respectivă a anului precedent cu cca 37 mii de persoane,  ceea ce denotă o descreștere continuă a forţei de muncă. Aceeaşi tendință se observă şi pentru anul 2023.

Cei mai mulți angajați sunt în Comerț cu ridicata și amănuntul – 17,4%, Administrația publică și apărare – 16,9%, Industria prelucrătoare – 15%, urmată de Sănătate și asistență socială – 10%. Totodată, studiul mai arată că pe piața muncii din Moldova se atestă o criză serioasă de forță de muncă, cauză din care în 2022 cca 10.000 de locuri vacante nu au putut fi ocupate.

Angajatorii mai vorbesc despre un deficit de angajați pe mai multe dimensiuni: 37% indică lipsa de personal calificat cu experiență, 30% declară un număr redus de solicitanți, dar și imposibilitatea de a oferi un salariu adecvat. Cei mai mulți angajatori - 48% - au relatat  că a fost nevoie de mai mult timp decât de obicei de a recruta personal sau nu l-au putut recruta.

Prognoza pieței muncii pentru anul 2023 a fost elaborată în baza rezultatelor chestionării unui eșantion de 2859 de angajatori din diverse ramuri ale economiei naționale, din care 74% din sectorul privat, 19% din sectorul public, ponderea cea mai mare constituind angajatorii micro şi mici 87%.

Foto simbol

img23001678

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!