ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurat Festivalul ”Mărțișor”, ediția a 57-a

07:53 | 02.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. La Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală a fost inaugurată ieri seară cea de-a 57-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat președintele R. Moldova, Maia Sandu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, membri ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, alte persoane oficiale, oameni de cultură și artă.

În mesajul său de salut, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că cea de-a 57-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor” tradițional este plină de omagii, pe care le aducem maeștrilor noștri.

”Tradițional, așa se întâmplă că astăzi îl omagiem și pe maestrul Eugen Doga, care împlinește frumoasa vârstă de 86 de ani. Maestrul Doga nu este prezent astăzi cu noi, se află într-un turneu peste hotare, îi dorim mult succes și sănătate. Câteva săptămâni în urmă, l-am celebrat pe maestrul Nicolae Botgros, care a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani! La mulți ani, maestre! În cadrul Festivalului ”Mărțișor” îl vom omagia în trei spectacole extraordinare: ”Lăutarii” tradițional” (2 martie), ”Lăutarii” altfel” (3 martie) și ”Lăutarii” cu Alex Calancea și Lupii săi” (4 martie). Îl celebrăm astăzi și pe maestrul bariton Vladimir Dragoș, care împlinește frumoasa vârstă de 80 de ani, arta căruia o vom savura pe data de 5 martie la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, în renumita operă ”Rigoletto”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

Potrivit oficialului, în programul festivalului, în acest an sunt cele mai diverse stiluri muzicale: muzică populară, clasică, jazz, canto academic și multe altele. Invitați din Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, România, Spania și Statele Unite ale Americii participă la ediția din anul curent.

”Vom avea 17 spectacole în Chișinău, la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, la Palatul Republicii, la Sala cu Orgă și la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”. Totodată, Festivalul ”Mărțișor” nu e doar la Chișinău, ci în toată țara și artiștii noștri vor pleca în mai multe centre culturale din țară. Vor fi 25 de spectacole în teritoriu. Ansamblul ”Joc” în acest an are un spectacol nou, cu dansuri noi. Îi vom urmări pe această scenă, după care vor merge într-un turneu  promoțional peste hotare, în Polonia. Dar, bineînțeles, ca și un an în urmă, ne dorim ca festivalurile noastre, momentele noastre de suflet să aibă loc pe timp de pace, pe timp de bunăstare și de prosperare a Republicii Moldova și a tuturor țărilor din lume”, a mai spus ministrul Culturii Sergiu Prodan.

În cadrul concertului de inaugurare cu genericul ”Pastel” au evoluat artiștii Mariana Bulicanu, Dumitru Mîțu, Adriana Babin, Dan-Iulian Druțac, Ion Curteanu, Călin Matei, Cezar Moldovanu și Corala "Vocile Primăverii" a Liceului Teoretic „Ion Creangă”, dirijor - Mădălina Ganea. Soliștii au fost acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijor - Mihail Agafiţa, Orchestra Simfonică a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dirijor - Vladimir Andrieș și Orchestra Simfonică a Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, dirijor - Valeriu Patic.

Prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii. Festivalul vine să bucure publicul autohton cu prezența unor nume notorii nu doar din Republica Moldova, dar și din întreaga lume, transformând Chișinăul într-un adevărat centru cultural.

img23001691

img23001691

img23001691

img23001691

img23001691

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!