ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Plasticiana Eudochia Zavtur a fost comemorată la Biblioteca Națională, la 70 de ani de la naștere

11:56 | 02.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a avut loc ieri o ședință a Salonului de artă In memoriam, prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la nașterea artistului plastic Eudochia Zavtur, relatează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că personalitate notorie, Eudochia Zavtur s-a remarcat prin picturile sale înfățișând țărăncuțe, de un stil aparte. De asemenea, a ilustrat un șir mare de opere ale clasicilor literaturii române, în special Eminescu și Alecsandri, dar și baladele populare ”Miorița” și ”Meșterul Manole”. Ilustrațiile sale în lucrări de aquaforte rămân a fi o referință în istoria artei noastre”, a subliniat Elena Pintilei.

La rândul său, Lilia Răcilă, directorul Colegiului Național de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”, unde regretata artistă a lucrat în calitate de profesoară decenii la rând, a afirmat că operele Eudochiei Zavtur se regăsesc în numeroase colecții de stat și particulare din Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, R. Moldova, România, Ucraina, SUA. Lumea creată de Eudochia Zavtur în pictură exprimă armonie, lumină, miracol al vibrațiilor de nuanțe coloristice.

În context, profesorul universitar și artistul plastic Alexei Colîbneac a menţionat că Eudochia Zavtur a fost devotată artei. „Ea şi-a consacrat viaţa creaţiei artistice. Una dintre cele mai importante lucrări ale artistei este „Eminesciana în gravură”, apreciată în ţară şi peste hotare”, a mai spus Alexei Colîbneac.

Pe marginea creației regretatei artiste au mai vorbit graficianul Valeriu Herța, moderatorul manifestării, profesorul universitar Larisa Cuznețov, profesoara Olga Mardari, artiștii plastici Leonid Popescu, Ion Moraru, Anatolie Gherasimov, Florentin Leancă, Vasile Dohotaru, Ioana Zaharia, Luminița Ermurache, criticul de ară Eleonora Sîdnic ș.a.

Pictoriţa Eudochia Zavtur s-a născut la 1 martie 1953 în satul Corjova, raionul Dubăsari. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău şi Academia Naţională de Artă şi Arhitectură din Kiev. A ilustrat mai multe opere ale clasicilor literaturii române şi ale unor scriitori de referinţă din alte ţări. În 1985 i-a fost acordat Premiul pentru tineret. Eudochia Zavtur s-a stins din viaţă pe 5 februarie 2015, la Chişinău. Ea a fost înmormântată la Cimitirul Central de pe str. Armenească din capitală.

img23001707

img23001707

img23001707

img23001707

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!