ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Împrumutul de 100 mln de dolari din partea Japoniei va fi debursat până la sfârșitul lunii iunie

14:52 | 02.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Împrumutul de 100 mln de dolari, oferit țării noastre de Guvernul Japoniei, este destinat sprijinirii bugetului de stat și va fi debursat într-o singură tranșă până la sfârșitul lunii iunie curent. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Finanțelor, transmite MOLDPRES.

Astfel, până la finele lunii mai 2023 vor fi realizate procedurile necesare pentru negocierea, semnarea și ratificarea acordului de împrumut între Guvernul Republicii Moldova și cel al Japoniei, iar banii urmează a fi debursați până la sfârșitul lui iunie.

Potrivit Ministerului Finanțelor, împrumutul va fi oferit pentru o perioadă de 40 de ani, inclusiv perioada de grație de zece ani, la rata dobânzii variabilă TORF + 1,3 p.p. (TORF este o rată flotantă utilizată pe piața financiară japoneză, constituind la 28 februarie curent 0,026%, cu variații nesemnificative pe parcursul anului precedent).

Finanțarea se va realiza în cadrul Programului de Dezvoltare și Redresare Economică, obiectivul căruia este de a susține reformele și politicile Guvernului Republicii Moldova prin atenuarea impactului războiului din Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor, și prin asigurarea rezilienței și sporirii competitivității țării noastre.

Anunțul privind acordarea împrumutului concesional a fost făcut de prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, la conferința liderilor G7 din 24 februarie curent.

Foto simbol

img23001712

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!