ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va fi inclusă în programul SUA „Net Zero World” pentru a reducere emisiile de gaze cu efect de seră

10:24 | 03.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova va fi inclusă în programul Departamentului Energiei „Net Zero World” și va coopera cu diverse instituții din Statele Unite ale Americii pentru a avansa în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, după întrevederea cu Secretarul de Stat pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm, transmite MOLDPRES.

Inițiativa sprijină țările să elaboreze și să implementeze strategii tehnice și de investiții adaptate și practice, ce fac realizabile obiectivul „Zero emisii nete”.

Astfel, Moldova, alături de alte circa 20 de state, va fi eligibilă pentru cooperare științifică cu laboratoarele de cercetare din SUA și pentru finanțări suplimentare, inclusiv granturi și fonduri de dezvoltare și de export tehnologic. Totodată, țara noastră va avea acces la cele mai noi tehnologii din domeniu.

„Astfel, vom putea aplica, testa și integra în sistemul energetic din țară tehnologii care vor stimula dezvoltarea sectorului. Decizia vine în întâmpinarea viziunii noastre de a face din Moldova un teren de testare a celor mai noi tehnologii în domeniul energetic și a ambiției noastre de a deveni neutri din punct de vedere climatic de rând cu Uniunea Europeană”, a declarat Victor Parlicov.

Republica Moldova s-a alăturat anterior mai multor inițiative ce au drept scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Foto: facebook.com

img23001745

img23001745

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!