ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un proiect de lege care prevedere reducerea impactului gazelor cu efect de seră a fost adoptat de Legislativ

18:11 | 03.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Deputații au aprobat astăzi, în lectura a doua, proiectul de lege care reglementează introducerea pe piață a produselor și echipamentelor care conțin gaze fluorurate cu potențial înalt de încălzire globală, comunică MOLDPRES.

Documentul stipulează măsurile de izolare, utilizare, recuperare și eliminare a gazelor floururate cu efect de seră, precum și limitele cantitative pentru introducerea pe piață a hidroflourcarburilor. Agenția de Mediu este autoritatea responsabilă de emiterea autorizațiilor pentru importul, exportul, reexportul și tranzitul fiecărui lot de gaze floururate cu efect de seră, precum și pentru produsele și echipamentele care conțin astfel de gaze.

Proiectul mai prevede reducerea treptată a cantităților importate de hidrofluorcarburi. Treptat vor fi introduse și interdicții cu privire la vânzarea de noi echipamente, cum ar fi anumite categorii de frigidere și congelatoare, sisteme de climatizare, spume și aerosoli care conțin gaze floururate, în cazul în care există alternative mai sigure și mai puțin poluante. Întreprinderile vor fi obligate să raporteze anual cantitățile de gaze produse, importate, exportate și distruse, precum și modul de utilizare a acestora.

Proiectul de lege privind gazele fluorurate cu efect de seră a fost elaborat de Ministerul Mediului.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!